با سلام و خسته نباشید خدمت همکاران عزیز، تازههای وب نسخه 14.8 به عرض میرسد:
1- محاوره جدیدی به نام محاوره مشخصات گردش کار به سیستم اضافه شده است. این محاوره چند برگه دارد که در آن مشخصات شناسنامهای گردش کار، نمودار آن و گزارشهای عمومی و ویژه گردشکار در آن گنجانده شده است. این محاوره هم از درون محاوره مشخصات کار و هم از برگه جدیدی که توضیح آن در بند بعد خواهد آمد قابل باز کردن است. گزارش عمومی کارهای گردش کار فهرستی از کارهای گردش کار مرتبط با یک بازه زمانی را بازنمایی میکند. پیوندهایی از گزارشهای ویژه گردش کار (یا همان گزارشهای مبتنی بر برنامه) که توسط مدیر سیستم طراحی شدهاند نیز در این محاوره بازنمایی میشوند. نتیجه اجرای هر دو دسته از این گزارشها، اول بسته شدن محاوره، سپس باز شدن یک برگه جدید در صفحه اصلی و نمایش نتایج یا محاوره گزینههای مربوط به آن گزارش است. این برگه که در کنار دو برگه همیشگی "انجام کارها" و "گزارش کارها" باز میشود از خانواده جدیدی است و بر خلاف آن دو قبلی قابلیت بسته شدن هم دارد.
طبیعتا هر گزارش گزینههای ویژهی خود را دارد، اما نتایج ظاهر شده کمابیش همان ظاهر و امکانات آشنایی را دارند که پیشتر در برگه "گزارش کارها" داشتیم.
2- گزینه جدیدی به نام مرور کارها به منوی اصلی برنامه اضافه شده است که انتخاب آن موجب باز شدن برگهای از خانواده جدید میشود. محتوای این برگه به کاربر کمک میکند که تعامل سادهتری با کارهای قابل دسترس خود داشته باشد. محتوای این برگه سه بخش دارد:
- بخش اول این محتوا به مقوله جستجوی کار اختصاص دارد. اجازه میدهد که کاربر به سرعت و از طریق شرح و/یا کد کار در فهرست کارها به دنبال کار یا کارهای مورد نظر خود بگردد. حاصل این جستجو در برگه جدیدی در سیاق و عنوان گزارش کارها ظاهر میشود.
- بخش دوم محتوای برگه مرور کارها بر کارهای یک بازه زمانی تمرکز دارد. کاربر با تعیین بازه زمانی مورد نظر خود میتواند ببیند که چه تعداد کار در این بازه زمانی فعال بوده، پایان یافته یا راکد بودهاند (یعنی در آن بازه زمانی تغییر وضعیتی نداشتهاند). اطلاعات آماری این کارها به تفکیک گردش کارها و دستهبندی آنها ارائه میشود. اطلاعات ظاهر شده نمایهای از وضعیت انجام کارها در بازه زمانی مورد نظر را ارائه میکند که برای کاربر آگاهی بخش است. به جز کارکرد آماری، اعداد ظاهر شده پیوند هم هستند و کلیک کردن روی هر یک از آنها منجر به باز شدن گزارشی از کارها میشود که جزییات و توصیف همان عدد است. به جز این، گزینه "نمایش" در این بخش دسترسی به چند نمودار نیز فراهم میکند. این نمودارها برای بازنمایی آماری کارهای این بازه زمانی مورد استفاده هستند و هر کدام اطلاعات آماری خاص خود را نمایش میدهند. مثلا یکی از نمودارها نشان میدهد که فعالترین گردش کارها در این بازه زمانی کدامها بودهاند. دیگری روند تغییر تعداد کارهای جاری در این بازه زمانی را بازتاب میدهد. دیگری تحلیل میکند که در این بازه زمانی کارهای هر گردش کار به به طور متوسط در چه زمانی پایان یافتهاند.
- بخش سوم این برگه به کارهای پایان یافته اختصاص دارد. در اینجا بایگانی ماهیانهای از کارهایی ظاهر میشود که پیشتر پایان یافتهاند. مانند هر بایگانی دیگری این بایگانی هم برای مراجعه به سوابق مورد استفاده است. دسترسی به سوابق 5 سال گذشته کارها در این بایگانی پیشبینی شده است که به نظر کافی میرسد. مانند بخش قبل اعداد آماری ظاهر شده در این بخش هم به صورت پیوند هستند که کلیک روی آن به گزارشی که توجیه کننده آن عدد است منجر میشود.
3- هر کار در سیستم در اکثر قریب به اتفاق موارد رابطه یک به یکی با یک منبع دیجیتال دارد. همانطور که شرح کار در واقع شرح منبع دیجیتال متناظر با کار است، کد منبع دیجیتال متناظر با یک کار را هم میتوانیم کد آن کار بنامیم. یعنی میتوان کارها را، به جای شرح، با کد آنها نشانی داد. اگر چه این مفهوم تازه نیست و از ابتدا هم در سیستم وجود داشته است، اما از آنجا که کد کار پیشتر در کمتر جایی در معرض دید بود، عملا اتکاء به کد کار برای اشاره به آن دشوار بود. حالا مفهوم کد کار در همه جا آشکارتر و دم دستتر شده است تا اتکاء به آن شدنیتر باشد. استفاده از کد به جای شرح، نشانی دادن به یک کار را بسیار سادهتر و کمخطاتر میکند. به خصوص که این نشانی دادن بیرون-سیستمی و یا شفاهی باشد. مثلا تصور کنید که به طور تلفنی بخواهید از کسی بخواهید به یک کار از فهرست کارهایش توجه ویژهای بکند.
علاوه بر موضوع نشانی دادن، استفاده درست و منظم از ساختار درختی (چند بخشی) کد میتواند اطلاعات دیگری را به طور تلویحی در کد کار بگنجاند. مثلا تصور کنید مدیر، سیستم را چنین تتظیم کند که کارهای یک گردشکار خاص در یک زیر درخت معلومی ایجاد شوند که کد سرگروه آن با کد گردش کار همخوان باشد. در آن صورت تنها با دانستن کد کار میتوان دانست که کار از کدام گردش کار است. در واقع تنها بخش آخر کد (یعنی بعد از آخرین /) است که به طور سریالی برای کارهای مختلف استفاده میشود و بقیه بخشهای کد میتواند برای بازتاب هر ویژگی دیگری از کار مورد استفاده قرار گیرد. با برقراری نظم مشخصی، حالا کد کار میتواند نه تنها شناسه بهتری برای ارجاع و اشاره به یک کار باشد، بلکه میتواند حامل اطلاعات بیشتری در مورد آن کار هم باشد.
خلاصه منظور از تعریف یا برجستهتر کردن مفهوم کد کار در جاهای مختلف برنامه آن بوده که به پتانسیل آن توجه بیشتر داده شود و کاربر به استفاده سیستمی و بهرهبرداری از ساختیافتگی ذاتی آن ترغیب شود.
4- پیشتر اطلاعات کاربر شروع کننده یک کار در جمع مشخصات برجسته هر کار وجود داشت. حالا مشخصات کاربری که آخرین وظیفه یک کار را انجام داده است (آخرین کاربر) هم در جمع این مشخصات قرار گرفته است. پیشتر پیدا کردن این اطلاع تنها با مراجعه به تاریخچه کار میسر بود. در بعضی موارد این دانستنی میتواند در تصمیم انجام دهنده کار موثر باشد.
5- یادداشت اجرای وظیفه ابزاری برای انتقال پیام از کاربر انجام دهنده یک وظیفه به کاربر انجام دهنده وظیفه بعدی کار است. مثلا با این یادداشت انجام دهنده وظیفه میتواند به انجام دهنده وظیفه بعدی امری (معمولا غیر ساختاری و پیشبینینشده) را متذکر شود. مواردی مثل این: "پیرو گفتگوی شفاهی، مدیر عامل خواستند که قبل از ادامه این کار با ایشان هماهنگ کنید". یا "تایید این کار به صورت شفاهی از مدیر عامل گرفته شده است. نیاز به بررسیهای معمول نیست". (یک فیلد به دلایل مختلف نمیتواند ابزار جایگزینی برای این کارکرد باشد که جزییاتش بحث جداگانهای است).
حالا این یادداشت در صورت وجود در برگه انجام کارها در همان "کارت کار" همراه با نام کاربر درج کننده پیام (همان آخرین کاربر بند قبل) بازنمایی میشود تا کارکرد پیام گونه آن بهتر نمایان شده و موثرتر مورد استفاده قرار گیرد. مثلا در کارت کالا این طور مشاهده میشود: "امید: تایید این کار به صورت شفاهی از مدیر عامل گرفته ...". به این ترتیب حالا پیام احتمالی کاربر وظیفه پیشین کار بدون نیاز به کند و کاو اضافه در مقابل چشمان کاربر انجام دهنده وظیفه بعدی کار قرار دارد. پیامی که میتواند میتواند در تصمیم او برای انتخاب وظیفه یا ثبت اطلاعات مرتبط آن موثر باشد.
6- در فرم انجام وظیفه هم فیلد مرتبط با همین یادداشت اجرای وظیفه جای تازهای به خود اختصاص داده است. این فیلد پیشتر قبل از فیلدهای تعریف شده در فرم ظاهر میشد. حالا این فیلد به بعد از فهرست فیلدها انتقال داده شده و در یک ناحیه اختصاصی خود (و از آنجا که تنهاست همیشه به صورت تک ستونی) ظاهر میشود. این کار باعث میشود که نظم بهتری برای فیلدهای تعریف شده در فرم حاصل شود. مخصوصا حالا نمایش فیلدها در زمان انجام وظیفه با نمایش فیلدها در محاوره مشخصات کار (اگر هر دو از یک فرم باشند) همخوان میشود. بودن این فیلد در اولی و نبودن آن در دومی جانمایی فیلدها را به هم نمیریزد.
7- گزینه اتصال به عنوان کاربر مهمان به برنامه اضافه شده است. حالا در میان انواع روش احراز هویت این گزینه جدید نیز به چشم میخورد. بدیهی است که استفاده از این امکان منوط به انجام تنظیمهای متناظر در سرور است.
8- از این نسخه، کاربری که پیشتر در پایگاه داده تعریف نشده باشد هم، به فرض انجام تنظیمهای مناسب، میتواند از امکانات سیستم استفاده کند. این کار تنها از روش احراز هویت با حساب گوگل امکان دارد و در صورتی انجام میشود که تنظیمهای مربوطه نیز در سرور انجام شده باشد. برای این امکان گزینه مشهود جدیدی اضافه نشده است و عمل اضافه شدن کاربر به فهرست کاربران (اصطلاحا sign up) از همان مسیر پیشین اتصال از طریق حساب گوگل و به طور خودکار انجام میشود.
9- صفحه مستقلی از برنامه برای ملاحظه وضعیت کارهای قابل انجام در یک پایگاه داده در نظر گرفته شده است. کاربر میتواند، بدون وارد شدن به صفحه رسمی برنامه، از این صفحه برای رصد کردن وضعیت کارهای قابل انجام خود استفاده کند. مورد استفاده رسمی این صفحه، جاساز (embed) کردن آن در صفحههای وب دیگر (مثل صفحهای از پورتال) است. به همین خاطر محتوای آن با حداقل محتوا و تکلف دیداری تهیه شده تا ادغام آن با دیگر محتواهای آن صفحه بهتر انجام شود.
این صفحه به طور خودکار به اطلاعرسانی تغییر وضعیت کارهای قابل انجام هم مجهز هست (همان اطلاعرسانی نارنجی رنگی که بالای فهرست انجام کارها ظاهر میشود و تغییر وضعیت کارهای فهرست را یادآور میشود). یعنی کاربر با استفاده از این صفحه و بدون باز کردن برنامه میتواند روی دادن تغییر در کارهای آماده انجام خود را رصد کند. دسترسی به نشانی این صفحه با پیوندی در محاوره تنظیم امکانپذیر شده است. این پیوند به محاورهای منجر میشود که دو روش احراز هویت با گذر واژه/ رمز عبور یا با حساب گوگل را برای این صفحه در اختیار قرار میدهد. بدیهی است انتخاب درست باید با توجه به ترکیببندی سرور انجام شود.
10- در محاوره انتخاب مقدار فیلدهای از نوع کاربر، حالا محدود کردن فهرست کاربران بر اساس بخش ممکن شده است.
11- به درخواست دوستان تایمر محاوره انتخاب وظیفه بعدی، در هنگام فعال بودن اجرای خودکار وظیفه بعدی کار حذف شد. این تایمر به کاربر 30 ثانیه فرصت میداد که وظیفه بعدی را انتخاب کند وگرنه خودش آنرا انتخاب میکرد. انتخابی که ظاهرا، مثل خیلی دیگر از کارهای "خودکار" در زندگی، بیشتر از آنکه یاریرسان باشد استرسزا شده بود!
12- به درخواست دوستان فیلدهای ثابت کار به فهرست فیلدهای چاپ شده در الگوی آزمایشی چاپ مقادیر فیلدها اضافه شد.
13- به درخواست دوستان به ستونهای فیلدهای آرایهای و همینطور فهرستهای جدولی دیگر مثل فهرست ظاهر شده برای انتخاب مقدار فیلدهایی از نوع کاربر یا انتخابگر حرفی یا ... ستون شماره ردیف (با عنوان #) اضافه شد.
14- هیچ ...فقط برای اینکه ممکن است بعضی با عدد 13 میانه خوبی نداشته باشند ;-)
موفق باشید